Extra sportaanbod binnen Zazou: Functionele training!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vanaf volgend sportjaar (2019-2020) bieden we binnen Zazou naast multisport en multimove nog een derde sporttak aan onder de naam “functionele training”. Tijdens die lessen houden we ons bezig met de coördinatie en lenigheid van kindjes tussen de leeftijd van 5 tot en met 8 jaar!

Wie Zazou het laatste jaar volgt kent stilaan ons sporttraject waarin we kinderen drie fasen laten doorlopen om hen te begeleiden naar een juiste sportkeuze. De eerste fase is multimove voor kindjes van 2,5 jaar tot 6 jaar. In multimove laten we kindjes op een niet sportspeficieke en prestatiegerichte manier stimuleren en groeien in al hun basisvaardigheden. Voor de kindjes van 6 tot 8 is er multisport A. Dit is een aanbod waarin kinderen gedurende twee jaar kennis maken met meer dan 30 verschillende sporten. Vanaf 8 jaar start dan multisport B (nog niet in de aanbieding) waarbij we de kinderen verder laten groeien in de sporten die ze het liefst doen. Naast deze drie fasen starten we vanaf volgend sportjaar nog een aanvullende module “functioneel sporten” voor kinderen van 5 tot en met 8 jaar.

Tijdens de module functioneel sporten hebben we aandacht voor een aantal aspecten die we binnen multimove en multisport te weinig aanbod kunnen brengen. Zo stimuleren we kinderen binnen multimove in alle basisvaardigheden, maar komt stabilisatie en stretchen minder aanbod. Ook binnen multisport komt dit, naast de opwarming, maar beperkt aan bod. Dit is op zich geen groot probleem en kunnen kinderen perfect zonder. Toch geloven wij dat 1 uurtje functioneel sporten per week een perfecte aanvulling kan zijn bij multimove en/of multisport

De module functioneel sporten heeft natuurlijk ook zijn nut. Zo zien we dat kindjes tot 4 jaar betrekkelijk lenig zijn maar vanaf hun vijf jaar al strammer beginnen te worden. Met functioneel sporten hebben we daar grote aandacht voor en zorgen we dat de kinderen lenig blijven. Ook de stabiliteit van kindjes begint door een eerste groeispurt af te nemen en dit moeten we tegengaan. Uit onderzoek blijkt dan ook dat de stabiliteit en lenigheid van kinderen stimuleren kan resulteren in een afname tot 70% van groeipijnen en blessures op latere leeftijd!

In totaal zullen er drie verschillende momenten zijn waarin we functioneel sporten zullen organiseren. De lesjes duren telkens een uurtje en zijn een prima aanvulling bij multimove en/of multisport. Er zullen slechts 12 plaatsen per les zij, omdat we hier willen werken met kleine groepen. De lesmomenten zullen doorgaan op:
– Woensdag: 14u-15u in De Spuikom
– Woensdag: 18u-19u in het VTI
– Donderdag: 16u30-17u30 in De Veiling.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Recente berichten